Τι είναι και τι θέλει η «Δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς»

Προς την πολιτική συγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς – Εισηγητικό κείμενο της συνέλευσης Δικτύωσης Θεσσαλονίκης στο δρόμο για την πανελλαδική συνδιάσκεψη:

Πρόκειται για ένα πολιτικο-κοινωνικό εγχείρημα που ξεκίνησε μετά τις πραξικοπηματικού τύπου μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που αγνόησαν τόσο την παρακαταθήκη αντίστασης που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου όσο και όλες τις προσπάθειες δημοκρατικού ελέγχου στο πλαίσιο των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις αποτελούν τομή καθώς μετέτρεψαν το ΣΥΡΙΖΑ από εκφραστή κοινωνικών αντιστάσεων και όχημα για την κοινωνική χειραφέτηση σε διαχειριστή της κυρίαρχης κανονικότητας επιβάλλοντας τη ρητορική ότι δεν υπήρχε/υπάρχει άλλη λύση.

Την πρωτοβουλία πήραμε άτομα που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό εμπνευστήκαμε από τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανένταχτοι/ες που συμμετείχαμε σε κοινωνικά και πολιτικά εγχειρήματα. Στόχος μας είναι το εγχείρημα αυτό να «αγκαλιάσει» ανθρώπους που δεν πείθονται από την αφήγηση του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, επιμένουν να ανιχνεύουν συλλογικά νέα πεδία αντιστάσεων και επεξεργάζονται από κοινού αντικαπιταλιστικές κατευθύνσεις και στρατηγικές. Η μορφή της δικτύωσης επιλέχτηκε, ακριβώς, γιατί θεωρήθηκε το προσφορότερο οργανωτικό μοντέλο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα εγχείρημα, που θεωρεί συστατικά του τον πλουραλισμό και την ανάδειξη των διαφορετικών απόψεων. Με αυτή την έννοια τα ιδρυτικά του κείμενα αποτελούν προϊόν διαλόγου και επίπονων ζυμώσεων στο εσωτερικό του. Από την άλλη, όμως, δεν εκλαμβάνουμε σε καμία περίπτωση αυτή την πολυχρωμία ως ένα μεταμοντέρνο χυλό, που οδηγεί σε ασπόνδυλες πολιτικές παντός καιρού. Ευθύς εξαρχής, λοιπόν, επιλέξαμε να οικοδομήσουμε την πρωτοβουλία μας στις ακόλουθες –ιστορικές και ιδεολογικές- αρχές:

1. Στο πρόταγμα του κοινωνικού μετασχηματισμού (την υπέρβαση δηλαδή του καπιταλισμού) απ’ όπου και θα αντλούνται οι όποιες μεταβατικές πολιτικές και οι παρεμβάσεις μας στην πολιτική συγκυρία, για να ανταποκριθούμε στις άμεσες κοινωνικές ανάγκες, και, ταυτόχρονα, να αποτυπώσουμε στο πεδίο της καθημερινότητας το χειραφετητικό όραμα της «ισο-ελευθερίας».

2. Στην επιλογή μας να εμβαθύνουμε στο ζήτημα της δημοκρατίας και του δημοκρατικού δρόμου για την επίτευξη των στόχων μας. Η δημοκρατία για εμάς, συνιστά μια περιεκτική έννοια στους αντίποδες της κυρίαρχης αφήγησης η οποία την αντιλαμβάνεται ως επικύρωση των επιλογών συστημικής διαχείρισης ή ως κενή περιεχομένου ρητορική του θεάματος και των ΜΜΕ. Για εμάς το πρόταγμα της δημοκρατίας περιέχει την καθημερινή υπεράσπιση και διεύρυνση: α) των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των από τα κάτω και τη διασφάλιση του καθολικού χαρακτήρα τους, β) των αγαθών που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο ή υπό τη συνδιαχείριση κοινοτήτων αντίστασης (κοινά αγαθά), γ) της κοινωνικής συμμετοχής όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών αλλά και στις σφαίρες της παραγωγής και αναπαραγωγής, δ) της αναγκαιότητας θέσμισης διαδικασιών λήψης συλλογικών αποφάσεων σε κάθε βήμα της πορείας κοινωνικού μετασχηματισμού.

3. Στο πρόταγμα της αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας και στην υιοθέτηση εκείνων των πρακτικών που το αποτυπώνουν με σαφήνεια στο οργανωτικό μας μοντέλο: ελευθερία στην έκφραση της διαφορετικής άποψης, πλουραλισμός στους τρόπους δράσης, απουσία μονο- ή ολιγο-πρόσωπων οργάνων, εναλλαγή, θητείες, ανακλητότητα, πολλαπλές δεσμεύσεις για την αποφυγή βοναπαρτιστικών φαινομένων τα οποία δομικά γεννά η επαφή με την εξουσία καθώς και διασφαλίσεις για την άμεση έκφραση αντίστασης όταν παραβιάζονται οι αρχές και οι διαδικασίες.

4. Στην οργανική μας σχέση με τα κοινωνικά κινήματα ως υποκείμενα που συμμετέχουμε σε αυτά με σεβασμό στην αυτονομία τους και τον διαρκή εμπλουτισμό της πολιτικής μας σκέψης και δράσης από την εμπειρία που κομίζουν. Ή για να το εκφράσουμε καθαρότερα: Η Δικτύωση δεν είναι ΜΕ τα κινήματα, είναι ΣΤΑ κινήματα, όπου αυτά δρουν, ενώ δρα με στόχο τη συγκρότηση κινημάτων σε πεδία όπου δεν έχει ακόμα ξεδιπλωθεί ανάλογη δυναμική.

5. Στη βαθιά μας επίγνωση ότι η ιστορία διαμορφώνεται από την πάλη των τάξεων, και όχι την πάλη των εθνών, στην αποφασιστικότητά μας να αντιπαρατεθούμε με κάθε τρόπο με τον ρατσισμό και τον εθνικισμό και στον αδιαπραγμάτευτο διεθνιστικό μας προσανατολισμό. Από τον τελευταίο αναδύεται και η προτεραιότητα που δίνουμε στη δικτύωσή μας με αντίστοιχα εγχειρήματα σε ευρωπαϊκό (τουλάχιστον) επίπεδο με στόχο τη συγκρότηση ενός αντίπαλου δέους στις κυρίαρχες πολιτικές της αγοραίας βαρβαρότητας που έχουν επιβληθεί σε λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο.

Με βάση τις παραπάνω αρχές και στο πλαίσιο της ζύμωσης που γίνεται στις συλλογικές μας διαδικασίες, έχουν αναδειχθεί οι ακόλουθες προτεραιότητες, που τις επεξεργαζόμαστε και τις παλεύουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ:

1. Πρώτιστη προτεραιότητα είναι η αντίσταση στο μνημόνιο και ο αγώνας για την απαλλαγή της κοινωνίας από αυτό. Θεωρούμε το μνημόνιο καθεστώς (και όχι απλά σύνολο έκτακτων/επιμέρους μέτρων) το οποίο καθορίζει δραματικά την κοινωνική πραγματικότητα καθώς συνεπάγεται μια διαδικασία τεράστιας αναδιανομής πλούτου και κοινωνικής ισχύος υπέρ του κεφαλαίου και των κυρίαρχων η οποία στοχεύει να επιβληθεί ως μόνιμη κανονικότητα. Το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» είναι η κυρίαρχη σύγκρουση της παρούσας συγκυρίας και αποτελεί σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε υποστηρικτές/διαχειριστές και αντιστεκόμενες. Με αυτή την έννοια τα περί «ρωγμών», «λείανσης των συνεπειών» και «παράλληλου προγράμματος» συνιστούν στην καλύτερη περίπτωση εσφαλμένη ανάγνωση και στη χειρότερη εσκεμμένη προσπάθεια καταστολής των κοινωνικών αντιστάσεων.

2. Για τη Δικτύωση, η αριστερή απάντηση βρίσκεται στην αντιστροφή των όρων του παιχνιδιού: Στη ριζοσπαστική αναδιανομή πλούτου και κοινωνικής δύναμης υπέρ των επικυριαρχούμενων πολλών. Έχουμε πλήρη συνείδηση, βέβαια, ότι μια τέτοια πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από το Ευρώ, την ΟΝΕ ή ακόμα και από την ΕΕ. Σε καμία περίπτωση, όμως, η απειλή ή και η υλοποίηση αυτών των συνεπειών δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την υπονόμευση μιας πολιτικής στόχευσης με σαφή ταξική μεροληψία. Άλλωστε, η αριστερά δεν έχει στόχο να συνδράμει σε μια κυβερνητική ευστάθεια «παντός καιρού». Η ιστορική της παρακαταθήκη είναι η ενίσχυση των από τα κάτω στο δρόμο για τη συνολική κοινωνική απελευθέρωση. Από την άλλη, όμως, η εξύψωση των πιθανών συνεπειών σε πολιτικό πρόταγμα (π.χ. να τεθεί ως πολιτική προτεραιότητα η έξοδος από το Ευρώ), ενέχει τον κίνδυνο στρέβλωσης/θόλωσης της ταξικής προτεραιότητας έναντι ενός ακαθόριστου εθνικολαϊκού συμφέροντος και σε κάθε περίπτωση έχει μάλλον ιδεοληπτικά παρά περιεκτικά χαρακτηριστικά.

3. Προφανώς, δεν βαυκαλιζόμαστε, ότι έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο, ολοκληρωμένο μέχρι κεραίας για την εφαρμογή της βασικής πολιτικής μας πρότασης. Θεωρούμε αυτή την επεξεργασία ένα από τα πρώτιστα μελήματά μας. Από την άλλη, όμως, ξέρουμε σίγουρα τους βασικούς άξονες υλοποίησης αυτής της πρότασης: Δημόσιος/κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών, μεροληπτική φορολόγηση του πλούτου, θεσμική ενίσχυση της εργασίας, παραγωγικό μετασχηματισμό με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και την αλλαγή των παραγωγικών σχέσεων (οριζοντιότητα, αυτοδιαχείριση, συνεργατισμός), διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους. Και, κυρίως, γνωρίζουμε, ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε συνθήκες ομαλότητας και διαχειριστικής κανονικότητας. Απαιτείται ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές, οι οποίες, άλλωστε, έδειξαν υπερφίαλη αδιαλλαξία απέναντι σε οποιονδήποτε συμβιβασμό.

4. Πέρα από το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα της συγκυρίας όπως αναδείχτηκε παραπάνω, υπάρχουν πεδία άσκησης πολιτικής, στα οποία θεωρούμε την παρέμβαση μας άμεση και επιτακτική: τα ζητήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς και των δημόσιων και κοινών αγαθών, από την αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τη διεκδίκηση καθολικής και δημόσιας υγείας και παιδείας. Και όχι μόνο ως αντίσταση ενάντια στις πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή πρόκειται να εφαρμοστούν (το οποίο, προφανώς, δεν θεωρούμε καθόλου αμελητέο), αλλά και με την κατάθεση επεξεργασμένων προτάσεων, την ανάδειξη προτεραιοτήτων σε κάθε πεδίο, μέχρι την κοινωνική αυτο-οργάνωση για την υλοποίησή τους. Οι θεματικές που αναδείχτηκαν από τις μέχρι τώρα διεργασίες αφορούν στα πεδία της πρωτοβάθμιας υγείας, στις ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στο προσφυγικό ζήτημα ως κομμάτι του ευρύτερου αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. Πρόκειται για πεδία, όπου η θεωρητική επεξεργασία έχει προχωρήσει ικανοποιητικά, η κινηματική εμπειρία είναι επαρκής και οι δράσεις μπορούν να (και θα) ξεκινήσουν άμεσα.

5. Μεγάλη έμφαση, τέλος, δίνουμε στην οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, όχι μόνο με όρους κοινωνικής επιβίωσης στους άγριους χειμώνες του μνημονίου που έρχονται, αλλά με γνώμονα την ενίσχυση των συλλογικών επιλογών απέναντι στην ατομική περιχαράκωση και με στόχο την στο εδώ και τώρα αποτύπωση της κοινωνίας που οραματιζόμαστε για την επίλυση των αναγκών μας. Η συμμετοχή μας στα εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί προνομιακό πεδίο για την εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης σε μια συγκυρία που η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ παγώνει και ακινητοποιεί τις προσπάθειες αντίστασης.

Για μας το ζήτημα της ιδεολογικής ηγεμονίας είναι αναγκαία προϋπόθεση όχι ως γέννηση μίας άλλης επικυριαρχίας, αλλά ως αναγκαιότητα συνάρθρωσης επιμέρους αντιστάσεων και προτάσεων σε μια νέα αφήγηση για την κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση. Γιατί, ενώ είναι σαφέστατη η αντιμνημονιακή πλειοψηφία, η ιδεολογική «ηγεμονία» είναι ακόμα ζητούμενο (όπως κατέδειξε και η εκλογική αποτυχία κόμματων που βασίστηκαν σε μία μηχανιστική αναγωγή της αντιμνημονιακής πλειοψηφίας σε αριστερή ψήφο). Με αυτήν την ανατροφοδότηση του συγκεκριμένου και του συνολικού, επιθυμούμε να μετατρέψουμε τη συλλογική απογοήτευση σε πείσμα για δημιουργία, την απόγνωση σε συλλογική γνώση και το βολονταριστικό μας εγχείρημα σε όχημα για την οικοδόμηση μίας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα τολμήσει και, αυτή τη φορά, θα κερδίσει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s