18 Δεκέμβρη διαδηλώνουμε για τους πρόσφυγες

Στις 18 Δεκέμβρη διαδηλώνουμε για τους πρόσφυγες

Η προσφυγική κρίση εξελίσσεται στην τρίτη μείζονα κρίση της εποχής, μαζί με την οικονομική και την οικολογική. Η μετατροπή του Αιγαίου σε αρχιπέλαγος-νεκροταφείο, δεν πτοεί τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από το πόλεμο, τις διώξεις και την οικονομική εξαθλίωση. Μην έχοντας πια τίποτα να χάσουν, παίρνουν ένα ρίσκο που μπορεί να αποβεί θανάσιμο.

Απέναντι στο προσφυγικό κύμα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδίδονται σε ρεσιτάλ υποκρισίας και αναλγησίας. Ενώ αναγνωρίζουν ότι οι πρόσφυγες είναι τα θύματα μιας απάνθρωπης συνθήκης (για την οποία η Ευρώπη φέρει μεγάλη ευθύνη), εντούτοις, τους στοχοποιούν και ορθώνουν κάθε δυνατό εμπόδιο στο πέρασμα τους. Φράχτες, Frontex, στρατόπεδα συγκέντρωσης και απελάσεις συνιστούν την έκφραση του «ευρωπαϊκού ανθρωπισμού» απέναντι στους πρόσφυγες. Αν υπήρχε ασφαλής δίοδος στον Έβρο, πράγμα που ζητάει ακόμα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των νεκρών στο Αιγαίο θα είχε εκμηδενιστεί.

Σε τροχιά ευθυγράμμισης με την ευρωπαϊκή αντιπροσφυγική πολιτική έχει μπει και η ελληνική κυβέρνηση. Την προηγούμενη περίοδο είχαν γίνει, έστω και αποσπασματικά, κινήσεις σε σωστή κατεύθυνση: παύση του εγκληματικού push-back (ενεργητικής αποτροπής) στα θαλάσσια σύνορα, απελευθέρωση κρατουμένων από τα στρατόπεδα, μετριασμός της καταστολής. Τώρα, κατόπιν των ευρωπαϊκών εντολών, παρατηρούμε τη σταδιακή επιστροφή στη λογική των στρατοπέδων και της καταστολής. Την ίδια στιγμή, οι πνιγμοί προσφύγων στο Αιγαίο αποτελούν κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας. Η ελληνική κυβέρνηση καθίσταται συμμέτοχος σε μια ανθρωποβόρα πολιτική.

Το αίμα δεν είναι νερό, η ανθρώπινη ζωή δεν είναι σκουπίδι. Γι’ αυτό εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μακάβρια ρουτίνα των θανάτων των προσφύγων. Ζητάμε να ανοίξει τώρα στα χερσαία σύνορα ασφαλής δίοδος για τους πρόσφυγες. Είναι ώρα να πέσουν οι φράχτες στον Έβρο και την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ώρα να αντιμετωπιστούν οι πρόσφυγες με αλληλεγγύη και όχι με καταστολή. Είναι ώρα να τελειώνουμε με τα στρατόπεδα.

Την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη, δίνουμε ραντεβού στις 6:00μμ στην Ομόνοια. Για να διαδηλώσουμε για τους πρόσφυγες, για την αλληλεγγύη στους καταπιεσμένους, για την ανθρωπιά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s