Εμείς λέμε να σταματήσει το έργο εξόρυξης στις Σκουριές

Για ακόμα μια φορά η Eldorado Gold ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για την επιτάχυνση του έργου εξόρυξης στις Σκουριές μέσα από το τέχνασμα της προσωρινής αναστολής εργασιών. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί: πτώση της τιμής του χρυσού, πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρίας, αλλά και απώλεια του καθεστώτος πλήρους ασυδοσίας μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η επένδυση μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση απαιτεί τη συμμόρφωση σε στοιχειώδεις κανόνες μιας ισχνής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ακόμα και αυτή η απαίτηση συμμόρφωσης αποτελεί κόστος για την εταιρία. Για να το αποφύγει, δεν διστάζει να βάλει πάλι σε ομηρία τους εργαζόμενους απειλώντας με απολύσεις. Και τα κανάλια της διαπλοκής λιώνουν από την αγωνία για την απώλεια αυτών των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα της κρίσης. Όπως ποτέ δεν έλιωσαν και δεν πρόκειται να λιώσουν για τις χαμένες θέσεις εργασίας στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στη ΒΙΟΜΕ, στα κλωστοϋφαντουργεία κ.ο.κ.

Παρά την άσκηση πίεσης για σεβασμό της εταιρίας στην περιβαλλοντική νομοθεσία, στη μελέτη αξιολόγησης, αναθεώρησης και εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης που αποστάλθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στους δήμους προς διαβούλευση, η εξόρυξη χρυσού παραμένει στρατηγική αναπτυξιακή προτεραιότητα. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει είτε την έλλειψη συντονισμένου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού είτε την αποδοχή της κυρίαρχης αφήγησης για την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

Ας το πούμε καθαρά. Η εναντίωση στην εξόρυξη χρυσού αφορά στην προάσπιση κοινών αγαθών, και μάλιστα ζωτικών όπως είναι τα δάση και το νερά στις Σκουριές και η υγεία όχι μόνο των κατοίκων της Χαλκιδικής αλλά της ευρύτερης περιοχής. Το διακύβευμα της υπεράσπισης των κοινών αγαθών δεν αποτελεί αστική πολυτέλεια στον καιρό της κρίσης, αλλά πρωταρχική συνθήκη για την οικοδόμηση μιας οικονομίας που ικανοποιεί κοινωνικές ανάγκες και μιας κοινωνίας που συναποφασίζει τη χρήση αυτών των πόρων. Αν η προάσπιση των κοινών αγαθών αποτελεί κεντρική στοχοθεσία, τότε δεν πρέπει να φοβόμαστε ούτε τους αριθμούς ούτε την ταύτιση των εργαζομένων με την εξόρυξη.

Αυτό δε σημαίνει ότι η απώλεια των θέσεων εργασίας περνάει στα ψιλά. Αντιθέτως, συνεπάγεται τη διαμόρφωση ενός πολιτικού σχεδίου που προτείνει εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες αντισταθμίζουν τις όποιες προσλήψεις θα πραγματοποιούνταν για το έργο της εξόρυξης με παράλληλη μεταβατική στήριξη των εργαζομένων.

Με αυτήν την οπτική, δεν χωράμε ούτε στους ελιγμούς νομιμότητας της κυβέρνησης με παράλληλη αποδοχή της κυρίαρχης αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά ούτε στον αναλλοίωτο παραγωγισμό του ΚΚΕ που δήλωσε ότι το έργο δεν πρέπει να σταματήσει. Άλλωστε ο Περισσός δεν θέλει να κλείσει κανένα εργοστάσιο.  Ακόμα και αν παράγει πυρηνικά όπλα…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s