Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες κρίνεται στην πράξη. Ολόψυχα με την κατάληψη του City Plaza

 

…ξένος ήμην και συνηγάγετέ με

Από το Γενάρη του 2015, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στήριξαν έμπρακτα τους πρόσφυγες στους διάφορους σταθμούς του ταξιδιού τους από την Ελλάδα προς τον ευρωπαϊκό Βορρά. Σήμερα, με τους φράχτες να εγκλωβίζουν εδώ χιλιάδες πρόσφυγες, με τα στρατόπεδα που θα έκλειναν να επαναλειτουργούν και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να ολοκληρώνει τη μεταμόρφωση της κυβέρνησης (και) στο προσφυγικό, είναι η ώρα για τη «δύσκολη» αλλά επείγουσα αλληλεγγύη: για τη στέγαση, την περίθαλψη και την αξιοπρεπή διαμονή των προσφύγων που θα μείνουν στην Ελλάδα – και που πρέπει να μείνουν στις γειτονιές μας, δίπλα μας.

Στα συμφραζόμενα αυτά, η κατάληψη του εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου City Plaza, σε συνέχεια παρόμοιων εγχειρημάτων ανά την Ελλάδα, και της πυκνής δράσης της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, δεν είναι απλά μια «συμβολική» κινητοποίηση για τη νέα περίοδο. Από την περασμένη Παρασκευή, καλύπτει βασικές ανάγκες δεκάδων ξεριζωμένων ανθρώπων και των παιδιών τους, που εδώ και μήνες είχαν ξεχάσει τι σημαίνει κρεβάτι και ζεστό νερό. Ενθαρρύνει την αυτοοργάνωσή τους, δείχνοντας ένα δρόμο συγκεκριμένης –όχι γενικώς προπαγανδιστικής– πολιτικής για το κίνημα αλληλεγγύης. Και, την ίδια στιγμή, ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της – αντί να τις εκχωρεί σε αλληλέγγυους ή ΜΚΟ, να υποκαθιστά την πολιτική με την επικοινωνία, να κρύβεται πίσω από τις (τεράστιες) ευθύνες των ευρωπαίων «εταίρων» και να διολισθαίνει διαρκώς στη «συνέχεια του κράτους».

Για όλους αυτούς τους λόγους, η κατάληψη του City Plaza βρέθηκε εξαρχής στο στόχαστρο των κάθε λογής ακροδεξιών. Συκοφαντήθηκε, δέχτηκε και δέχεται συντονισμένες διαδικτυακές επιθέσεις, ενώ αντιμετώπισε τη χλεύη κυβερνητικών κύκλων που διαπρέπουν στη στοχοποίηση των αλληλέγγυων – εύλογα, λοιπόν, δυσανασχετούν με κάθε έκφραση αυτονομίας του αντιρατσιστικού κινήματος. Λιγότερο αναμενόμενες, αντίθετα, ήταν ορισμένες «εξ αριστερών» συνηγορίες υπέρ της ιδιοκτήτριας, μολονότι το ξενοδοχείο δεν είναι πρώτη κατοικία που κατάσχεται από τράπεζες, ούτε μπορεί να πουληθεί, λόγω οφειλών στους εργαζόμενους. Μπροστά στην επείγουσα ανάγκη για τη στέγαση χιλιάδων προσφύγων, μια στιγμή πραγματικής δράσης παραμένει σημαντικότερη από χιλιάδες σελίδες επαναστατικού προγράμματος – πολλώ δε μάλλον, διαδικτυακού ακτιβισμού ή «αριστερής» νομιμοφροσύνης («η δράση φέρνει αντίδραση» κ.ο.κ.).

Η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza και το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας – και, όπως πάντα, κρίνεται στην πράξη.

Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά,

25.4.16

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s