Ποιος γιορτάζει στις 15 Μαΐου;

Η 15η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης, ενάντια στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο. Μολονότι η θεματολογία αυτή δεν εμπίπτει στους περιορισμούς των Μνημονίων, και μολονότι μια κυβέρνηση φιλική υποτίθεται προς τα δικαιώματα βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θητεία της, στα θέματα αυτά δεν έχει υπάρξει καμιά πρόοδος:

  • Οι επανειλημμένες διώξεις των αντιρρησιών συνεχίζονται, και μάλιστα διενεργούνται από στρατοδικεία.
  • Τα υπέρογκα διοικητικά πρόστιμα διατηρούνται.
  • Η τιμωρητική προσαύξηση της εναλλακτικής υπηρεσίας παραμένει.
  • Η γελοία «επιτροπή» ελέγχου συνείδησης, με στρατιωτικούς στη σύνθεσή της, εξακολουθεί να εξετάζει τα αιτήματα των αντιρρησιών.
  • Μετά τις αρνητικές εισηγήσεις της επιτροπής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απορρίπτει μεγάλο ποσοστό αιτήσεων ιδεολογικών αντιρρησιών συνείδησης.

Η «συνέχεια του κράτους» υπαγορεύει την πολιτική της κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των αντιρρησιών. Και το ίδιο βεβαιώνει, δυστυχώς, ένας γενικότερος προσανατολισμός: από τη διατήρηση των μαθητικών παρελάσεων, τις φωτογραφίες Καμμένου με στολή παραλλαγής και τη δαπανηρή επίδειξη ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας με τις γνωστές πτήσεις, μέχρι τα λιγότερο «συμβολικά» – τη στήριξη της νατοϊκής εμπλοκής στο προσφυγικό και την επιβεβαίωση του άξονα «Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος».

Η πλήρης ενσωμάτωση της κυβέρνησης στη νεοφιλελεύθερη βιοπολιτική έχει συμπαρασύρει, μεταξύ πολλών άλλων, και τις εξαγγελίες για μια άλλη πολιτική στον τομέα των δικαιωμάτων, ακυρώνοντας έτσι και τις όποιες προσδοκίες για τομές στον αντίποδα της εθνικής ιδεολογίας. Η διολίσθηση αυτή, εξάλλου, είναι «μετρήσιμη»: σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν τόσο σε απόλυτους αριθμούς (4,58 δισ. ευρώ το 2015, από 4,16 το 2014), όσο και σε ποσοστό του ΑΕΠ (2,6% έναντι 2,3%). Κι είναι, τέλος, ενδεικτικό ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι οι μόνες, μαζί με τα επιδόματα ανεργίας, που θα εξαιρούνται από το μηχανισμό αυτόματων περικοπών, το διαβόητο «κόφτη».

Μίλησε κανείς για ταξική μεροληψία;

Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά

14.5.16 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s