Απόφαση Eurogroup: Διαιώνιση της άγριας λιτότητας – Αποτυχία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το ότι δεν είναι ακόμα γνωστό τι ακριβώς συμφωνήθηκε τόσο στο Eurogroup όσο και στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης, έχει γίνει σαφές ότι:

1. Για τουλάχιστον 4 συνεχόμενα χρόνια η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να πετύχει πλεονάσματα 3,5%. Εκτός του ότι πρόκειται για την εμπέδωση της πλέον άγριας λιτότητας, οι στόχοι αυτοί είναι αδύνατον να επιτευχθούν.

2. Η κυβέρνηση δέχτηκε να νομοθετήσει τα «παράλογα» και «αντισυνταγματικά» (οι χαρακτηρισμοί είναι της ίδιας της κυβέρνησης) που απαίτησε του ΔΝΤ. Εκτός του ότι τα μέτρα πλήττουν ευθέως τους πιο φτωχούς, η προνομοθέτησή τους αποτελεί καταρράκωση της λαϊκής κυριαρχίας.

Για το χρέος η κυβέρνηση πήρε (και πάλι!) απλώς υποσχέσεις, ενώ τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά μέτρα» (τα οποία θα δούμε τι ύψους είναι και πότε θα εφαρμοστούν) δεν αναιρούν την ταξική τοξικότητα της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων.
Η απόφαση του Eurogrpoup επιβεβαίωσε την πλήρη αποτυχία του σχεδίου που προέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου του 2015. Η συμμόρφωση με τις εντολές των δανειστών δεν φέρνει το τέλος της λιτότητας, αλλά τη διαιώνισή της. Το κυβερνητικό αδιέξοδο είναι πια προφανές.

Διέξοδο μπορεί να ανοίξει μόνο η ρήξη με τους δανειστές και το καθεστώς της διαρκούς λιτότητας. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι αναγκαίο.

22.02.17

Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά

Advertisements