Για την πρώτη κοινή συνέλευση «Δικτύωσης», Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και «Ανασύνθεσης» στην Αθήνα

Το Σάββατο 11 Μαρτίου έγινε στην Αθήνα η πρώτη κοινή συνέλευση της Δικτύωσης για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και της Οργάνωσης Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΟΝΡΑ-Ανασύνθεση), λίγες εβδομάδες μετά την αντίστοιχη διαδικασία στη Θεσσαλονίκη.

Όσες και όσοι συμμετέχουμε σήμερα στις τρεις οργανώσεις, τα τελευταία χρόνια «συναντιόμαστε» συστηματικά, τόσο στη βάση κοινών ιδεολογικών αναφορών (διεθνισμός, αντικαπιταλισμός, κριτική στον «ευρωπαϊσμό», σχέση κόμματος-κινήματος), όσο και στο «δρόμο», στις σημαντικότερες κινηματικές εμπειρίες της δεκαπενταετίας: από τις «αντιπαγκοσμιοποιητικές» διαδηλώσεις και τα Φόρουμ μέχρι τις πλατείες, και από τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ ως την Υπατία και το κατειλημμένο City Plaza. Την τελευταία πυκνή τριετία, η παρεμφερής οπτική πάνω στο ζήτημα της αριστερής κυβέρνησης, και βέβαια η στάση μας απέναντι στη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2015, διεύρυναν τον κοινό ορίζοντα – την ιδεολογική και πολιτική «βάση», πάνω στην οποία είναι εφικτή σήμερα η σύγκλιση των τριών οργανώσεων.

Επιδιώκοντας σήμερα μια πιο στενή συνεργασία, δεν επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ακόμα πολιτικού πόλου της Αριστεράς. Αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι η θεωρητική εμβάθυνση πάνω στην εμπειρία της περιόδου 2012-2015· η προώθηση, από κοινού, της πρότασης για τις «εναλλακτικές», μιας πρότασης που ήδη συζητιέται σε ολόκληρο το φάσμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς· και η υποστήριξη, άμεσα και στη «μέση διάρκεια», κινηματικών πρωτοβουλιών – από την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τον αντιφασισμό, ως τις μάχες για την καθημερινότητα της νέας γενιάς, του κόσμου της επισφάλειας και της ανεργίας.

Στην προσπάθεια να συστηματοποιήσουμε τον κοινό βηματισμό μας, μέσα στον επόμενο μήνα θα επιχειρήσουμε τις πρώτες κοινές συζητήσεις, πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τον απολογισμό και την άντληση συμπερασμάτων από την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αριστερή στρατηγική και την αντικαπιταλιστική «μετάβαση» στην Ελλάδα και την Ευρώπη – μιας συζήτησης επείγουσας, μετά την προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όλης της ύλης, στον ευρωπαϊκό «κανόνα» της ανυπαρξίας εναλλακτικής. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διεθνή συγκυρία: τις τομές (αλλά και τις συνέχειες…) που σηματοδοτούν η επικράτηση του δεξιού ρεύματος του Βrexit, η άνοδος του Τραμπ στις ΗΠΑ, η ενίσχυση της Ακροδεξιάς και τα σενάρια για μια Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων». Οι δύο αυτές συζητήσεις, η συμμετοχή μας στην ενωτική αντιρατσιστική κινητοποίηση της 18ης Μαρτίου και η υποστήριξη ενός μόνιμου κινηματικού συντονισμού με ορίζοντα τις εναλλακτικές, είναι τα πρώτα βήματα στο εγχείρημά μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s