Όποιος θέλει να τιμήσει τον Γιούνκερ, να τον πάρει σπίτι του

«Επίτροπέ μου, ιδού το Πανεπιστήμιό σας»

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα αναγορεύσει τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Τι έκανε όμως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αξίζει μια τέτοια τιμή;

* Τον Ιούλιο του 2015, ήταν ο εισηγητής της «συμβιβαστικής» λύσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ΔΝΤ – ουσιαστικά του τρίτου ελληνικού Μνημονίου. Με το περίφημο «πακέτο Γιούνκερ», αποδεικνυόταν πως, παρά τις εσωτερικές διαφορές της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενοποιείται στην πράξη ως «στρατηγείο» του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού.

* Ο Γιούνκερ γνώριζε ότι τα κατ’ ευφημισμόν «πακέτα σωτηρίας» στην πραγματικότητα είχαν σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Έρευνα που δημοσίευσε η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handesblatt, έδειχνε ότι από τα δάνεια των 220 δισ. ευρώ, 86,9 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. στην εξόφληση τόκων και 37,3 δισ. στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η γνώση αυτή, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να λειτουργήσει ως κοινός πλασιέ των τραπεζών, στο όνομα πάντα της «ευρωπαϊκής προοπτικής» της χώρας μας. 

* Η ελληνική κοινωνία γνώρισε από πρώτο χέρι την αντίληψη περί δημοκρατίας του «επίτιμου» Γιούνκερ. Λίγες μέρες πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, και παρεμβαίνοντας ωμά υπέρ του ΝΑΙ, ήταν αυτός που ενέπαιζε τον ελληνικό λαό, συστήνοντάς μας «να μην αυτοκτονήσουμε επειδή φοβόμαστε να πεθάνουμε».

* Μετά το ηχηρό ΟΧΙ της ελληνικής κοινωνίας, και τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν και πάλι ο Γιούνκερ που, εξηγώντας τι σημαίνει πρακτικά «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», βεβαίωνε ότι «όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει».

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Γιούνκερ είναι ανεπιθύμητος. Η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής είναι πρόκληση για την ελληνική κοινωνία, προσβολή (άλλη μία…) στη μνήμη του μεγαλειώδους ΟΧΙ και ντροπή για το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ντροπή, γιατί ως συμβολική επιβράβευση της διαρκούς λιτότητας, συνιστά πράξη ελιτισμού και περιφρόνησης για όσες και όσους δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια στη φτώχεια και την έλλειψη προοπτικής. Αλλά και ντροπή γιατί, εξαιτίας της αέναης ευρω-λιτότητας, τμήματα του Πανεπιστημίου αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με προϋπολογισμούς μικρότερους από τον εβδομαδιαίο τζίρο ενός μπαρ. Στο ζήλο της να «μείνουμε Ευρώπη», η Κοσμητεία της Νομικής του ΑΠΘ δεν δείχνει απλά αδιάφορη για όλα αυτά: βραβεύοντας τον «αρχιστράτηγο» του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού, επαναλαμβάνει με σύγχρονους όρους το μνημειώδες «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας».

Η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και η ΟΝΡΑ-Ανασύνθεση καλούν στη συγκέντρωση ενάντια στη βράβευση Γιούνκερ, την Πέμπτη 13 Ιουλίου, στις 6:30 μ.μ., στον Λευκό Πύργο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s